Press "Enter" to skip to content

Lijden tot je stopt met lijden

Vaak kijken Bo en ik elkaar aan en dan zeggen we “stopt het dan nooit?” De vaatwasser, flesjes geven, koken, boodschappen, ritjes van werk naar school, je therapie, je ex en je schoonmoeder. Het is een denderende trein van heel veel gedoe, dat leven. 

Waar gaat het naartoe? Wat moet ik ermee? Soms kan je niet anders dan er heel erg van in de put zitten. En dat moet ook, want zo werkt het met leerprocessen. Zonder de pijn is er geen vooruitgang. Zonder de wrijving is er geen glans. Het gekke is dat wanneer je gaat zien dat er in die hele grote bak met shit allerlei goud verstopt zit je veel minder hard in de lijdensweg gaat trappen. Opstaan na een valpartij wordt gewoonweg gemakkelijker. Hieronder 3 dikke tips om uit je shit het mooiste te halen:

1. Vergeving

Het is heerlijk om mensen dingen te vergeven. Doorzie dat iedereen zijn best doet en zijn eigen kijk op dingen heeft. Je doet vooral jezelf een groot plezier door die ene vriend die je ooit in de steek liet op dat belangrijke moment of die vader die er niet voor je was te vergeven. Dat lucht op! 

2. Wat moet je leren? 

Wat wil het leven je leren met hetgeen je nu overkomt? Ben je snel boos en moet je daar iets mee? Kan je niet goed tegen kritiek? Heb je weinig zelfreflectie? Achter elk event zit een mooie levensles.

3. Sta stil 

Vaak komt “het goud” bovendrijven wanneer je even niks doet. Slaap er een nachtje over. Reageer niet direct op die mail die je zo dwars zit. Vaak staat de Koning even stil. Hij doet niks. Hij wacht. Het leven komt dan ineens met een andere wending. 

Wil je naast je privé ook meer verbinding in je werkende leven? Bel ons en we leggen je alles uit over onze teambuildingsdagen

Jonas van der Vlugt

Geef een reactie