Press "Enter" to skip to content

Zit jij zelf aan het stuur van je leven?

Ik vind het leuk om over dit soort vragen na te denken. Wie de film trilogie van de Matrix kent, kent ook de scène die Neo en Trinity hier aan het opnemen zijn.

Is what you see what you get? Heb je vrije wil? Het voelt wel zo. Maar wanneer je ons systeem wat meer uitgezoomd bekijkt kan je daar twijfels over hebben. Wetenschappers hebben onze menselijke hersenactiviteit gemeten en kwamen er achter dat 8 seconden(!!) voor een handeling van ons systeem plaats vindt dit al besloten is door de supercomputer die ons brein is. Het gedeelte in ons brein wat ons mens maakt (de neocortex) rolt daar achteraan met een mening. In de psychologie noemt men dit cognitieve dissonantie. Met andere woorden we doen aldoor wat we doen en DAARNA maakt het brein er een verhaaltje van. Lastig om te accepteren voor ons als mens, maar je zou kunnen zeggen dat we gewoon gebeuren. Er zijn grotere krachten aan het werk dus, maar wie zit er dan aan “het stuur”? 

In flow tap je in op die energie. Dus door eerst te leren (wat vaak onplezierig voelt) en daarna te doen ervaar je de power die het leven voortstuwt. Ben ik je kwijt? Ben je nog aan boord? 

Het leven gaat van flow naar leren, van geluk naar depressie van dag naar nacht. En daarna? Wat is daarna? Waar is het goed voor? Uiteindelijk zou je kunnen zeggen dat het leven alleen maar over een voortstuwende ontwikkeling gaat. Het lijkt of we grip hebben, maar niks is minder waar. We weten NIKS. Dat is eng, maar ook een enorme bevrijding. Doe gewoon wat er voor je voeten komt en besef je dat onder elk moeizaam moment een les verborgen zit. Vermoeiend maar ook een opluchting.

Vraag jezelf dus elke dag af, wat wil het leven mij leren? En geniet van de pijn 😉.

Jonas van der Vlugt

Geef een reactie