Press "Enter" to skip to content

Ben je ook een schuldgever?

Ik wel. Vaak zoekt mijn systeem bij een hobbel in het leven eerst naar “wie is de schuldige van dit voorval en hoe kan ik het van me afschuiven?” Ik volg een therapie bij een hele goeie psycholoog en Bo, mijn vrouw, mag zo nu en dan ook mee. Dat is fijn want er gebeurt veel bij ons thuis en met mijn vrouw kom je niet weg met een doofpot of een struisvogelmentaliteit. Doodvermoeiend, maar wel de redding van mijn relatie ;-).

Deze week moeten we het huiswerk weer doen, wat leidt tot prachtige gesprekken en mooie heling. We moesten onderstaand filmpje samen bekijken. Mooi om te doen. Bekijk het filmpje maar eens. Wij leerden eruit dat je in de rush van alle dag veel beter kan stoppen en nadenken over wat er achter een beschuldiging zit. Dit houdt je team, zowel zakelijk als privé, heel en scheelt heel veel negatieve energie. Vraag jezelf eens af welke gevoelens voel ik nu eigenlijk echt? En waarom vind ik dat zo klote voelen, dat ik ze het liefste op iemand anders bordje schuif? Kortom waarom moet een ander de schuld dragen van jouw gevoel? Volledig eigenaarschap ontwikkelen vanuit empathie. Wat is van mij? Wat is van jou? En wat is ons gezamenlijke probleem?

Dit jaar ben ik actief met het thema empathie bezig, heb je ook een mooi inzicht of filmpje, wil je me die dan sturen?

Jonas van der Vlugt

Geef een reactie